Wetenschap


Wat zegt de wetenschapper over dit thema ?

"De moderne levenswijze past op geen enkele manier bij onze biologische geaardheid", aldus professor dr. Hanno Pijl (internist Leids UMC, maart 2013). "Er is sprake van een serieuze "mismatch": het lichaam van de 21e eeuwse mens functioneert nog volgens de oude (oer)wetten, wetten die onder de nieuwe omstandigheden desastreus zijn voor onze gezondheid. Het resultaat: allerlei chronische ziektes. We leven in een maatschappij die maakt dat we weinig bewegen en die het ons moeilijk maakt om gezond te leven.

Het is eigenlijk te zot voor woorden, dat we miljarden investeren in geneesmiddelen voor ziektes, die makkelijk te voorkomen zijn, in plaats van iets te doen aan onze leefstijl. Negentig procent van diabetes type 2 ("ouderdomssuiker") wordt door leefstijl bepaald, stelt professor Pijl. De ziekte is te voorkomen door gezond eten en regelmatig bewegen.
Onze gezondheidszorg bestaat nu vooral uit het repareren van de effecten van een ongezonde maatschappij." Tijdens de miljoenen jaren van evolutie heeft de mens allerlei mechanismes ontwikkeld om optimaal gebruik te maken van het aanwezige voedsel. De belangrijkste variabele daarbij was: schaarste. Om zich teweer te stellen tegen die voortdurende voedselonzekerheid heeft onze biologie zich ingesteld op het "stapelen" van energie: als het er is wordt het opgeslagen als compensatie voor de lange periodes van schaarste. Schaarste heeft ook onze smaak beinvloed: zout ("hartig hapje") en koolhydraten (zoet) vinden we lekker, juist omdat die in de oertijd schaars waren. Dat gevoel van "lekker" zorgde er voor dat we er maximaal van aten als het voorhanden was. Maar wat handig was in tijden van schaarste, is nu veranderd in een nadeel. Zo eten wij tegenwoordig 5 keer teveel zout en overvloedig koolhydraten. 

Professor dr. Michael Müller, hoogleraar voeding aan de Universiteit van Wageningen, maart 2013:
De moderne definitie van gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar de capaciteit om je aan te passen aan nieuwe uitdagingen. Het is zaak om ons lichaam op verschillende manieren uit te dagen, zodat het alert blijft. Dat kun je doen door het aanbieden van verschillende prikkels: dat gebeurt automatisch als je gezond en gevarieerd eet en leeft. In de oertijd paste je je aan de jaargetijde, de kou, het gebrek aan voedsel aan.
Lange perioden van schaarste werden afgewisseld met korte perioden van overvloed. Het lichaam werd continu uitgedaagd om de juiste respons te geven. Nu is het continu “feest” (overvloed). Daar kan ons lichaam veel minder goed tegen, getuige alle welvaartsziekten. Dus eigenlijk moeten wij weer snel leren, dat overdaad schaadt en minder beter is voor onze gezondheid.

Professor dr. Frits. Muskiet, hoogleraar pathofysiologie en klinische chemie RU Groningen, mei 2013:
95% van de ziektes wordt veroorzaakt door:
        - verarmde voeding,
        - verarmde beweging,
        - slaapstoornissen,
        - te veel spanning, te weinig ontspanning, 
        - verontreiniging van het leefmilieu. 

Praktijkgegevens

Centrum Integrale Geneeskunde
F.H.J.M. van der Haghen
Brouwerstraat 3
Munstergeleen
046 4526776
fransvanderhaghen@ziggo.nl

De praktijk is doorgaans op maandag, woensdag en vrijdag telefonisch tussen 10.00 en 12.00 uur te bereiken.

 

Geneeswijzen

algemene geneeskunde
natuurgeneeskunde / homeopathie
orthomoleculaire geneeskunde
psycho-neuro-immunologie
manuele geneeskunde
acupunctuur