Leefwijze

... je bent wat je denkt

Leefwijze: je bent, wat je denkt.

Het genezen van een klacht of ziekte is geen passief proces. Reguliere en complementaire therapie zijn zeer belangrijk, doch is een actieve rol van de patiënt onmisbaar. Om dit te verduidelijken is het zinvol de natuurgeneeskundige visie op gezondheid en ziekte te verduidelijken. Gezondheid kan men beschouwen als een toestand van harmonie en rust: innerlijke balans, efficiëntie. > rust = kracht = efficiëntie =  jezelf zijn, jezelf scheppen Moed, gekoppeld aan aandacht (de keuze jezelf belangrijk te vinden) en geduld, zullen je gezondheid en geluk brengen.


Lichaam, ziel (gevoelens) en geest (gedachten) zijn optimaal op elkaar afgestemd en kunnen de mens tot ongekende prestaties stimuleren.
Ziekte duidt altijd op onrust en onrust duidt op zijn beurt altijd op vechten of vluchten. > onrust = zwakte = verspilling = in conflict zijn met jezelf.


Vechten en vluchten brengen je steeds weer terug tot hetzelfde uitgangspunt, scheppen daardoor onrust en een zwakke energie.  Met de ontwikkeling mee gaan, er leiding aan geven, brengt rust en schept een sterke energie. De toekomst kun je niet controleren, maar deze is meer maakbaar en stuurbaar dan wij denken. Je leven is een verzameling van de keuzes die je hebt  gemaakt. Ziek zijn daagt je uit je keuzes te veranderen, je leven op te ruimen. 
De keuze: een leider zijn of een lijder zijn?

 

Iedere (langdurige) stressreactie (psychisch dan wel fysiek van aard) gaat gepaard met een verhoogd verbruik van energie en zuurstof, een verhoogde productie van proinflammatoire (ontstekingbevorderende) stoffen, zoals er zijn: cortisol, IL1, IL2, IL6, TNF alfa, interferon gamma, prostaglandinen 2, leukotrienen 4, substanceP, stikstofmonoxyde (NO), vrije radicalen (agressieve moleculen) en een verlaagde productie van IgA, interferon, DHEA en testosteron.

Dit alles heeft een nadelige invloed op ons immuunsysteem, onze suikerstofwisseling (effecten zijn diabetogeen), onze hersenstofwisseling (afname endorfine, dopamine, serotonine, oxytocine: verstoring slaapcyclus, verminderd geheugen en concentratievermogen, prikkelbaarheid / onrust, emotionele labiliteit), verstoring schildklierfunctie, oestrogeendominatie (PMS, pijnlijke borsten, versterkte menstruatie, magnesiumverlies (spierkrampen, verhoogde bloeddruk, migraine), verminderde ontgifting (verzuring: spier- en gewrichtsklachten), beschadiging vaatwand (endotheeldysfunctie: stijging bloeddruk, grotere kans op trombose of infarct), verstoorde spijsvertering, verstoring darmpermeabiliteit (grotere kans op voedselonverdraaglijkheid, allergie), verstoord herstelvermogen, verstoorde celademhaling (voeding en zuurstof kunnen niet meer optimaal omgezet worden in energie met vermoeidheid en op lange termijn orgaanbeschadiging als gevolg), minder zin om te vrijen (libido), verzwakt collageen en verminderd hyaluronzuur in de huid (veroudering van de huid), verkramping bindweefsel (met bewegingsverlies en pijn als gevolg), verstoring bloed-brein-barriere (brein-moeheid).

Ontspanning Spanning
Oplossen / ontwikkelen Vechten - vluchten - verstoppen
Rust Onrust
Harmonie Disharmonie
Verbondenheid Scheiding
Wensen Moeten
Uitnodigen Dwingen
Luisteren om te begrijpen Luisteren om te oordelen
Vindingrijk / Kreatief Verstrooid
Inzicht: hogere moraal Ego
Efficiënt Inefficiënt
Energiezuinig Verspilling van energie
Herstel Afbraak
Kracht Zwakte
Autonoom / vrij Afhankelijk / gevangen

 

Je kunt niet zeggen, dat het ene rijtje beter is dan het andere: het gaat om de juiste balans. Over het algemeen domineert de spanning, de onrust: wij zijn harde werkers, dat hebben we immers met de paplepel binnen gekregen. 

Het is daarmee onze waarheid, onze werkelijkheid geworden: het is onze automatische piloot. Meer bereiken door meer te doen, denken wij. Een van de vele, valkuilen die bij disbalans horen. Inmiddels weten we uit diverse sociologische en psychologische studies, dat meer vaker minder oplevert en dat juist minder ....... meer is. Onze waarheid wordt op de kop gezet. Mensen die ontspannen kunnen werken en vaker rustmomenten invoegen, zijn aan het einde van de dag minder moe en worden daardoor minder vaak slachtoffer van een (fataal) verkeersongeluk. Ontspanning kan dus uw leven redden, maar wat minstens zo belangrijk is, is dat je door de juiste balans te vinden je meer energie over hebt voor jezelf, de mensen, dieren, het leven om je heen dat je zo belangrijk vindt. 

Hoe is dat zo kunnen komen ? Eind 18de eeuw, begin 19de eeuw begon de industriële revolutie, waardoor kleinzalige arbeid werd ingeruild voor frabriekswerk. Alles kon groter, moest groter en sneller geproduceerd worden: de opjaagcultuur werd geboren. De werkdruk, en later ook het levenstempo, heeft destijds grote sprongen gemaakt: groter dan voor de mens goed is.

Wat sindsdien veranderd is, kon en kan de menselijke evolutie niet bijhouden, met als gevolg............ "stress".
De menselijke biologie kan slechts langzaam veranderen. Aanpassingen hebben veel tijd nodig, die de mens
de laatste twee eeuwen niet gekregen heeft. Wij leven met oertijd-genen in een high-tech wereld: dat piept, kraakt en schuurt aan alle kanten. Cursussen "omgaan met stress" zijn tegenwoordig een "booming business" (ieder nadeel heeft  z'n voordeel ?).

Als de spanning overheerst zal onrust, verspilling van energie en zwakte het gevolg zijn. Ik ken niemand, die dat leuk vindt. Als we de balans willen herstellen, moeten we niet vechten tegen de onrust, maar de ontspanning oefenen.Het ontspannen dat ik hier bedoel, is iets anders dan je laten afleiden door mooie muziek, natuur, een mantra of je ademhaling. Er is niets mis mee, maar de innerlijke rust die hierdoor ontstaat, is het gevolg van het vermijden van de spanning en niet van het neerzetten van de ontspanning. Pure (!) ontspanning (d.i. in stilte zijn) oefenen gaat het gemakkelijkst, als we ons eerst lichamelijk prettig moe maken en vervolgens stil gaan zitten: de ontspanning, en daarmee uiteindelijk ook het inzicht, druppelt vanzelf binnen. Wij dragen alles wat we nodig hebben met ons mee. We hoeven het "alleen maar" uit te nodigen .. en het zal vanzelf landen. Wij leren het herkennen en kunnen het daardoor (in de toekomst) ook zonder lichamelijke oefening leven. Doe de oefening iedere dag 15 minuten en u wordt meester in de ontspanning: dat wat aandacht krijgt dat groeit. Alleen het allerbeste is goed genoeg voor u. 

Wat is een gezonde én gelukkige leefwijze ?

 • Leef het leven zoals het bedoeld is: de juiste voeding, de juiste lichaamsbeweging en de juiste verhouding tussen activiteit en rust. Volg de regels van de natuur ! We vinden het heel logisch, dat als we de regels van het verkeer niet opvolgen we brokken zullen maken: dat gebeurt ook als je de regels van de natuur niet volgt. Wij (mensen) ZIJN natuur !
 • Leef je wezen, zoals je wezen bedoeld is: ontspanning met als doel te begrijpen welke keuzes voor jou belangrijk zijn: stilte-oefening, relaxatie-oefeningen, aandachttraining, meditatie, neurofeedbacktraining, coherentietraining, progressieve spierontspanning volgens Jacobson, Tai Chi, Do-In, yoga, Qi gong,
  ademhalingsoefeningen volgens Dixhoorn.
 • Klassieke muziek.
 • Intensieve dans.
 • Sporten: veel mensen hebben het contact met hun lichamelijke zelf verloren. Ons bestaan wordt gekenmerkt door bewegingsarmoede (de keerzijde van de luxe-maatschappij) en geestelijke stress ten gevolge van de mondiale onrust, werk, school, gezin, relatie, familie. Sport, zeker in combinatie met ontspanning, is een gezonde tegenpool en kan de balans herstellen. Zie ook onder HRV.

 • Lachen is de muziek van het leven, is "innerlijk joggen". Tijdens (glim)lachen ontstaan de zeer gezonde hormonen endorfine, serotonine en dopamine. Je gezicht in de lachstand brengen (pen tussen de tanden) levert deze prethormonen al op. Een (glim)lach kost minder dan electriciteit en geeft meer licht. Humor is de meest begeerde therapie die er is: denk maar eens aan de waarde van de Clinic Clowns. 
 • Ontspanning, muziek, sporten en humor zijn allen vormen van kreativiteit. De mens is een kreatief wezen. (Re)kreatieve bezigheden hebben een meditatief effect op onze hersenstofwisseling en daarmee een weldadig effect op ons lijf. De sterkste neurotransmitters dopamine en endorfinen worden versterkt aangemaakt en geven ons rust en dus kracht.
 • De mens bestaat uit een aantal kernkwaliteiten:
           - geestelijk,
           - emotioneel,
           - sociaal,
           - lichamelijk,
           - intiem,
           - intellectueel,
           - intuitief,
           - kultureel,
           - kreatief.  

Het is van groot belang, dat wij al onze kernkwaliteiten aandacht geven. Dat geeft energie en geluk: dat is genieten op z’n best. In de dagelijkse drukte komt het daar vaak helaas niet van. Je eenzijdig ontwikkelen en leven is voor de mens........ stress ! Wij zijn bonte wezens met vele fantastische mogelijkheden. Veel wordt echter verwaarloosd. Ga het bovenstaande rijtje eens langs en vraag jezelf: welke kwaliteit(en) verwaarloos ik? Durf je jouw bonte pracht te zijn, of blijf je liever op het veilige? Leven is het meervoud van lef.


Morgen kun je je keuzes veranderen: alleen het allerbeste is goed genoeg voor je ! Als we een gezonde levensweg volgen, stimuleren we een zeer belangrijk hormoon: endorfines:
je kunt het zonder aarzeling een wonderhormoon noemen. Een Belgisch wetenschapper (Lucas Flamend) heeft duizenden wetenschappelijke artikelen m.b.t. endorfines bestudeerd en de gegevens geordend. Dankzij zijn werk kunnen we nu het belang van de endorfines voor de menselijke biologie duiden. 

Wat kan dit wonderhormoon voor ons betekenen ?:

 • reguleert (d.i. de juiste balans) neurotransmitters: onze hersenstofwisseling; serotonine, oxytocine,
        dopamine,  GABA, acetylcholine:
                  - serotonine is het gelukshormoon,
                  - oxytocine is het knuffelhormoon,
                  - dopamine is het beloningshormoon,
                  - GABA is een kalmeringshormoon,
                  - acetylcholine is o.a. betrokken bij het geheugen;
 • endorfine is het snelst werkend anti-stress hormoon;
 • stimulatie van acetylcholine, waardoor o.a. de REM-slaap wordt bevorderd;
 • reguleert (d.i. de juiste balans) hormonen (DPP-IV): insuline, neuropeptide Y, GLP-1, groeihormoon:
           - insuline speelt een belangrijke functie bij het reguleren van onze bloedsuiker,
           - GLP-1 en neuropeptide Y verhogen de orthosympaticus: hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten,
             stress, onrust, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, restless legs,
          - GLP-1 activering leidt op de lange termijn tot insulineresistentie en suikerziekte,
          - neuropeptide Y geeft hongergevoel: betrokken bij overgewicht,
          - groeihormoon is een belangrijk herstelhormoon;
 • neurotrofine, BDNF-activator: daardoor herstel van zenuwschade en anti-depressief;
 • reguleert motoriek en spierspanning: blokkaden wervelkolom, klachten bewegingsapparaat, restless legs;
 • reguleert immuunsysteem (PRP-1): beschermt tegen (sluimerende) infecties, herstelt
         auto-immuunziekten;
 • breekt histamine af: voorkomt allergische aandoeningen;
 • activeert celdood (apoptose) van kankercellen;
 • activeert reparatie van ons erfelijk materiaal (DNA);
 • verbetert cognitie: concentratie, geheugen, leervermogen;
 • stimuleert vermogen om adequaat te reageren op (lichamelijke, geestelijke, emotionele) veranderingen;
 • verlaagt de bloeddruk;
 • verbetert functie van maagdarmstelsel, maagzuur (DPP-IV: neuropeptide Y – GRP, enterostatine);
 • verbetert het darmslijmvlies, verstevigt bloed-darmbarrière (DPP-IV), voorkomen van voedselallergie;
 • activeert coping-gedrag: zoeken naar oplossingen, luisteren om te begrijpen;
 • anti-aging;
 • verbetert kwaliteit van ons bindweefsel;
 • verbetert botstructuur, voorkomt osteoporose;
 • anti-oxydant: bescherming tegen agressieve vrije radicalen zoals NO-peroxinitriet en superoxide;
 • reguleert allertheid, arousal: voorkomt onder- en overprikkeling;
 • pijnstillend;
 • verbetert gezichtsvermogen;
 • verbetert wondheling, beschermt de huid;
 • stimuleert vruchtbaarheid, libido.

 

 

 

 

 

 

 

Praktijkgegevens

Centrum Integrale Geneeskunde
F.H.J.M. van der Haghen
Brouwerstraat 3
Munstergeleen
046 4526776
fransvanderhaghen@ziggo.nl

De praktijk is doorgaans op maandag, woensdag en vrijdag telefonisch tussen 10.00 en 12.00 uur te bereiken.

 

Geneeswijzen

algemene geneeskunde
natuurgeneeskunde / homeopathie
orthomoleculaire geneeskunde
psycho-neuro-immunologie
manuele geneeskunde
acupunctuur