Hart- en vaatziekten voorkomen...

...meten van vaatwandelasticiteit


Een medische doorbraak op het gebied van onderzoek en preventie van hart- en vaatziekten is mogelijk geworden door het meten van de vitaliteit van hart en bloedvaten. In tegenstelling tot de huidige onderzoeksmethoden is het mogelijk al in een beginstadium schade aan hart- en bloedvaten door arteriosclerose op te sporen en te behandelen !
Verkalking van bloedvaten is een verouderingsproces dat al vanaf het twintigste levensjaar begint.

Onjuiste voeding, roken, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, suikerziekte en stress zijn bekende risicofactoren, die het proces aanzienlijk kunnen versnellen. Ook mensen met een donkere huidskleur behoren tot de risicogroep; waarschijnlijk speelt vitamine D hierbij een rol. Vrouwen die voor een linkszijdige bortskanker zijn bestraald, hebben een verhoogde kans op angina pectoris of hartinfarct (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, april 2013).
Door aderverkalking worden bloedvaten steeds stijver en nauwer en kan het aanleiding zijn voor het ontstaan van hoge bloeddruk, hersen- of hartinfarct, trombose, longembolie en etalagebenen (claudicatio intermittens). In Nederland overlijden jaarlijks 40.000 mensen t.g.v. hart- en vaatziekten.  Door meting van de vaatwandelasticiteit kan eventuele aderverkalking al in het prilste stadium (endotheeldysfunctie) aangetoond worden. Ben je er op tijd bij dan is het proces omkeerbaar, oftewel door middel van adviezen op het gebied van leefwijze, voeding, voedingssupplementen (o.a. vitamine D, K en omgega3) en lichaamsbeweging kunnen de aangetaste bloedvaten volledig herstellen.
Dankzij deze meetmethode, die ook in diverse academische ziekenhuizen wordt toegepast, kan dus veel gezondheidswinst geboekt worden. 


De meetmethode is te vergelijken met een uitgebreide bloeddrukmeting en is dus pijnloos, risicoloos en niet belastend. Tijdens de meting wordt niet alleen de bloeddruk in de arm gemeten, maar ook de centrale bloeddruk: dit is de bloeddruk in de grote lichaamsslagader, de aorta. Tevens verkrijg je inzicht in de gezamenlijke weerstand van de kleinste bloedvaten (Aix) en de elasticiteit van de bloedvaten (PWV).
Internationale medisch-wetenschappelijke studies hebben inmiddels aangetoond dat de resultaten van deze meting uiterst betrouwbaar zijn en inmiddels niet meer weg te denken uit de preventieve geneeskunde. 

Dankzij deze meting wordt u geïnformeerd over de conditie van uw hart en bloedvaten en kunt u gericht aan de slag om uw gezondheid op te bouwen en niet langer af te wachten. Ook als er geen klachten zijn, is een preventief onderzoek voor iedereen zeer aan te bevelen. Immers hart- en vaatziekten komen bij veel voor. Voorkomen is dit geval zeer veel beter dan genezen.
Komen hart- en vaatziekten, suikerziekte, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol in uw familie voor, dan is het zinvol om niet alleen uw bloed te controleren maar ook een meting van de vaatwandelasticiteit te laten verrichten. Deze geeft extra informatie, die door standaard onderzoek (ECG, bloedcontrole) niet bekend wordt. Dankzij de artriograph-meting krijgt u meer informatie en dat is in dit geval zeer belangrijk ! 

Praktijkgegevens

Centrum Integrale Geneeskunde
F.H.J.M. van der Haghen
Brouwerstraat 3
Munstergeleen
046 4526776
fransvanderhaghen@ziggo.nl

De praktijk is doorgaans op maandag, woensdag en vrijdag telefonisch tussen 10.00 en 12.00 uur te bereiken.

 

Geneeswijzen

algemene geneeskunde
natuurgeneeskunde / homeopathie
orthomoleculaire geneeskunde
psycho-neuro-immunologie
manuele geneeskunde
acupunctuur